Biotopy jezera Malawi

 Pobřeží jezera tvoří tři hlavní typy zón: skalnaté, pískové a přechodné. Každý typ pobřeží obývá velmi odlišné společenství ryb.

Pískové zóny:

 

Přestože velká většina akvárijních ryb pochází ze skalnatých oblastí je hlavní část pobřeží (zhruba 70%) tvořena pískovými zónami. V těchto oblastech se vyskutují Mbuny velice zřídka na rozdíl od různých pískových cihlid
ze skupiny Utaka.
Zvláště druhy Lethrinops, Taeniolethrinops a Tramitichromis a hlavně Nyassachromis se vyskytují ve velkém množství nad písčitým dnem. V období množení se dominantní samci nádherně vybarví a budují hnízda. Vznikají tak místa, kde stovky samců proplouvají vedle sebe ve svých teritoriích nebo pískových hnízdech a snaží se upoutat pozornost samic. Najdeme zde i zástupce tzv. "šnekáčů" (ryby obývající prázdné ulity), kterým je Pseudotropheus livingstony.
Některá místa mohou být zarostlá i rostlinami.V takovém prostředí se vyskytují dravé druhy ryb, například nám známý Dimidiochromis compressiceps. Písečné druhy nejsou tak barevné jako druhy žijící ve skalnatých nebo přechodných zónách.

Skalnaté zóny:


Skalnaté pobřeží se neliší od pískového pouze vzhledem, ale i bohatstvím zde žijících druhů. Pochází odtud většina druhů chovaných v akváriích.Celkově tvoří skalnaté zóny zhruba 5% oblasti pro osídlení rybami. Voda je zde většinou velice čistá.
V tomto biotopu se nacházejí hlavně Mbuny, které jsou krásně zbarvené a to hlavně samci, kteří jsou silně teritoriální. Mbuny se živý porostem řas na skalách a živočichy, kteří zde žijí. Najdeme zde i dravce z rodu Nimbochromis a Tyranochromis, kteří Mbuny loví.

Přechodné zóny:

 

Oblasti, kde skály leží na písku nebo v bahně nazýváme přechodné zóny. Na některých místech se prolínají pískové a kamenité části, kde je kromě porostu řas volně usazený sediment a organismy, které slouží jako potrava pro ryby.
V tomto biotopu se vyskytuje největší množství druhů ryb. Mezi typické zástupce této oblasti patří Aulonocary.

Článek byl převzat z webu: www.malawi-tlamovci.estranky.cz se souhlasem Milana Šmída.